Virtuaaliretki Suomen Kalakirjastoon avasi OSPK:n vuoden 2022 reissut

Keskiviikkona 26.1.2022 kokonnuttiin etäyhteyksien välityksellä Ari Savikon toteuttamaan Suomen Kalakirjaston esittelyyn. Ari kertoi aluksi kirjaston historiaa, miten valtion tutkimuslaitoksista hävitettäväksi tarkoitettua kalakirjallisuutta pelastettiin talteen. Nimikkeitä, kuten kirjoja, lehtiä, tutkimuksia, väitöksiä, esineitä ja niin edelleen, kertyi huomattavat määrät johtaen lopulta Suomen Kalakirjaston rakentamiseen. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden materiaalien säilyminen jäi siten vapaaehtoisten harteille. Suomen Kalakirjasto on poikkeuksellinen yksityinen kirjasto.

Kirjastorakennus Muonion Kemiläisenvaarassa vihittiin käyttöön 25.8.2018. Ari kertoi rakentamisesta ja kirjaston kalustamisesta. Kirjaston tietokantaan on tähän mennessä siirretty jo lähes 50 000 nimikettä. Myös digitoitua materiaalia on runsaasti. Kirjaston käyttäjinä on ollut kirjoittajia, tutkijoita, väitöskirjan kirjoittajia ja muita eri aihepiireistä kiinnostuneita. Kirjastoon tulee myös runsaasti tietopyyntöjä.

Yksityisen Kalakirjaston ero yhteiskunnan ylläpitämiin kirjastoihin on rahoitus; lyhytkestoisiin hankkeisiin on helpommin saatavilla rahoitusta kuin pitkäaikaiseen työhön kirjoitetun kalastuskulttuurin säilyttämiseksi. Toivomme, että Kalakirjaston toiminta noteerataan korkealle erilaisia rahoituksia myönnettäessä.

Illan päätteeksi keskusteltiin vielä kalastuksesta ja lohitilanteesta, joihin Luonnonvarakeskuksen Inarin kalantutkimuksen tutkimusmestarina toimiva Ari toi arvokasta asiantuntemustaan.

Kiitokset Ari Savikko ja Suomen Kalakirjasto,

Oulun Seudun Perhokalastajat ry nostaa hattua tälle merkittävälle työlle kalastuskulttuurin tallentamiseksi ja jakamiseksi.

Tutustu Suomen Kalakirjastoon klikkaamalla tästä

Sivulla mm. Kalakirjaston 360-panoraamaesittely ja erinomainen aineistohaku

Vinkkaa kaverille:Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook