Tulokset 2020

Suurin kala -kisan vuoden 2020 -tulokset:

HARJUS

Tony Imone, harjus 57cm, Pirttimysjärven yläpuolisilta alueilta heinäkuun lopulla. Foamimurkkuun hyppäsi.

Tuomas Isohanni, harjus 1640g/57cm. Lemmenjoen kansallispuisto. Musta-valkea pintaperho. 8.7.2020 14:40. Koskikohdan alaosassa heitin pintaperhoa. Perho oli jo kulahtanut eikä oikein kellunut enään. Kokeilin kalastaa aika läheltä. Tuntui että taisi jäädä pohjaan kiinni kun ei heti vetämällä tullut. Hetken päästä rupesi jo kuitenkin potkuja tuntumaan ja kunnon harjushan siellä oli. Mukava väsyttely kevyellä vavalla ja kala haaviin. Pikainen punnitus ja kala kasvamaan.

Tommi Junnonaho, harjus 54cm, 1175g. 7.7.2020. Suomen Lappi. Elk hair caddis.
Pistimme leirin pystyyn komean näköisen järven rantaan. Heinäkuu oli vasta alussa ja hyönteiselämää ei näkynyt. Ei edes juurikaan hyttysiä. Kalastelimme pari päivää aivan tyhjää. Ei mitään merkkiä kaloista eikä hyönteisistä vaikka ilma oli lämmin. Leirissä ollessamme oli tyyntä ja lämmintä, mutta päästessämme kalastuksen makuun alkoi tuulla.
Kolmantena päivänä kävelimme hieman kauemmas eräälle järvelle minkä olimme ennalta tiedustelleet. Matka järvelle kulki pienen sateen saattelemana tunturikoivikkojen läpi. Järvelle päästyämme näimme useita pintomisia, mutta kalat olivat hyvin kaukana rannasta. Sitaisin siiman päähän nro.10 koukkuun sidotun Elk hair caddiksen. Pintominen kiihtyi ja harjuksien selkiä alkoi näkyä paljon. Välillä muutamia kaloja kävi pinnassa heittoetäisyyden päässä. Lopulta tämä komea yksilö nappasi rannan läheisyydestä perhoon. Väsyttelyn jälkeen haavissa oli komea pikkaisen päälle 54 cm harjus. Oli selvästi alkukautta, kun kala oli todella hoikassa kunnossa, verrattuna pituuteen. Järvessä oli hyvin kalaa, mutta tosi vaikeasti tavoitettavissa. Kolmeen mieheen tämä oli ainoa minkä saimme ja se päätyi savukalaksi. Olimme jo olleet hyvillä apajilla pari päivää vailla kalaa.
Tuulinen ja sateen tuhnuinen keli pakotti meidät takaisin leiriin. Mutta tänne järvelle palaamme vielä.
Vasta loppureissusta hyönteisiä alkoi näkyä enemmän ja kala alkoi aktivoitua. Saimme lopulta hyviäkin kaloja, mutta määrällisesti vähän.

Oskari Isohanni, harjus 1560g/52cm. Lemmenjoen kansallispuisto. Ruskea-valkea pintaperho. 9.7.2020 14:00. Pintaperhoa heitin vesistön laajentumakohdassa, ei mitenkään erikoisen näköinen kohta. Kalan tuikki näkyi sopivalla etäisyydellä. Heitto siihen ja hetkenpäästä tärppäsi. Jännittävä väsytys ja kala haaviin. Pikainen punnitus ja kala kasvamaan. Kala oli maltillisen mittainen mutta hyvän painoinen.

Sami Holappa, harjus 50 cm.18.8.2020 Karjalankoski Könkämäeno. Punainen chenille San juan worm. ”Vähän kieli poskessa sidoin edellistalvena noita liekkuja, että mahtaakohan näistä olla mihinkään. Toisella heitolla jo nykäs sitten vähän reippaammin. ”Perho” todisti tehokkuutensa. ”

Jussi Lähdesmäki, harjus 42 cm. Kesäkuu, Kostonjoki. ”Pinkki Skörmy”.Kannan korteni kalakisakuviin, vaikka tällä 42-senttisellä harjuksella ei mitalisijoja hätyytelläkään. Kala tuli kesäkuussa Kostonjoen koskikalastusalueelta ja perho oli Aki Tikkasen taidokkaasti sitoma pinkki. Skörmy.

SIIKA

Sami Holappa, siika 50 cm.  20.7.2020 Valkeisjärvi. Musta siikaliitsi #10. Ei punnittu. ”Samat vinkeet toimi taas viime kesänä valkeisella, mustalla liitsillä viiskymppinen siika plakkariin.”

Aki Harri, siika 42 cm. Mustalampi. Pikkumusta pinturi.Mustalampi. Kala tuli nuotiopaikan vierestä pinturilla. Katselin varmaan 5 minuuttia kun kala vain pinto vieressä. Sitten päätin heittää pikkumustan pinturin pintomiskohtaan ja siika kiini. Väsytys oli tosi nopia, koska siika oli kielestä kiinni. Suoraan haaviin ja koukku pois, kuva ja pituus ja vapautus lampeen.

TAIMEN

Samuli Tursas, taimen, n. 70 cm. Koutusjärvi, Pello. Elokuu 2020. Paikka on Metsähallituksen C&R kohde, jossa poikasena istutetut taimenet kasvavat poikkeuksellisen isoksi. Pintureihin ja nymfeihin ei ollut mitään kiinnostusta, mutta kun vaihdoimme tinselit niin alkoi puremaan. Raju otti tuli tinseliin kun perho oli pysähdyksissä (10-15sek) uittojen välissä. Vettä ottipaikalla oli yli 10 metriä.

Ville Parantala, taimen 65 cm. Kuhmo 5.7.2020. Ottiperhona iso musta streamer.

…. ottiperho oli näistä jompikumpi, muistelisin että todennäköisemmin tuo ylempi

Janne Heikkinen, taimen 62cm. 8.6.2020 Äyskoski. Perho: Musta roikale.

MERITAIMEN

Tuukka Järvenpää, meritaimen 70cm. Ei punnittu. Saatu 11.9.2020 Lakselvalta #10 kaksihaaraisella. Punaista, mustaa ja hopeaa oli perhossa.

LOHI

Mikko Rautiainen, lohi 12,05 kg 106cm. Tenojoki. Perho: monivärinen putkiperho.

Juho Ylitalo, lohi 100 cm. ”10 kg/CR”. Byske, toukokuun viimeinen viikko.

Mikko Halonen. lohi 8 kg/94 cm . 24.7.2020 Orkla. Perhona OrMu Pluppar putkiperho

Jari Moilanen, lohi 83 cm. 6,2 kg. ”Risiltä” 16.8. Sunray Shadow (n. 6 cm, #12). Tiesin aika tarkkaan, missä vastarannan tummahko, aiemmin vapautettu monsteri lymyilee. Kävin jälleen koettamassa onneani ja etenin vähitellen pallisyvyyteen pienen kiven päälle. Kohde oli taitoihini nähden kaukana ja heittäminen oli luokatonta riuhtomista 1-kätisellä vavalla. Sitten se otti!  Vieno kosketus pinnassa uivaan santikkaan. Ainakin kympin kala! Kala otti heti ohjat käsiinsä ja minulle ei jäänyt muuta kuin säädellä jarrunuppia kalan ryntäilyn tahtiin. Mutta missä olivat kaverit? Ranta oli tässä hieman hankala ja tarttisin apua rantauttamisessa. Kuvakin pitäisi saada, kun tässä olisi mun ennätyskala tällä joella. Viittilöin  kaukana oleville kavereilleni. Jouduin kuitenkin kiiruhtamaan kalan perään alavirtaan pari sataa metriä, missä Janne ja Jani tulivatkin vastaan. Meikäläinen oli aivan tohkeissaan. Kala saatiin kuiville. Mutta mitä hemmettiä, ei tämä se poolin jätti ollut – väärä kala! Aloittelijanmaista kohkaamista ”vaivaisen” 83-senttisen kalan vuoksi. Maine taisi mennä. Joskus lienee parempi, että kala pääsee karkuun ja jää parempi muisto. Tämä veijari-kojamo päätyi illalla savustuslaatikkoon. Janne kuitenkin otti viimeisenä iltana reissun isoimman kalan.

Mikko Huusko, lohi, 5 kg. Finnmark. Perho: Ake, oma sitoma. Yhden käden vapa. Tällä tuskin irtoaa ykkössijaa, ei edes oman vähäisen lohen kalastuksen tilastoissa, mutta sitäkin paremmalta se tuntui muiden syiden takia. Viime kesä oli reissujen suhteen haastava. 5 ensimäistä suunnitelmaa menivät mönkään syystä tai toisesta. Oli koronaa ja rajoja pistettiin kiinni. Jossain kohtaa tulva peitti joet ja kavereiden lomat peruuntuivat ym. ym. Pääsin sattumalta mukaan tutun reissulle josta kuulin sattumalta. Jo ensimäisenä iltana sain 2 kg titin joten reissu alkoi loistavasti yhden yöunien väliin jäämisestä, pitkästä matkustamisesta, 30kg rinkan raahaamisesta ja illan kalastuksesta huolimatta. Seuraavana päivänä titistä tehtiin kalakeitto. Kaveri tuumas, että otatko tänään hieman isomman niin on mukavampi käsitellä, mutta ei kuitenkaan liian isoa ettei tarvitse kadehtia. Lupasin toki hoitaa homman. Illan saaliina 5 kg lohi joka tarttui Akeen ja lupaus tuli pidettyä. Se oli hieman haastava saada ylös kun oli tilanteessa yksin ja en päässyt seuraamaan lohta alaspäin ollenkaan rantatörmän muotojen takia. Kuvassa olen edelleen todella väsynyt joten hymy jää vähiin. Hymy irtoaa kuitenkin edelleen tilannetta muistellessa.

RAUTU

Hannu Alakunnas, rautu. Ifjord. Heinäkuu. Musta leech.

HAUKI

Joonas Kutilainen, hauki. 105cm.  Puutiokoski Puolangalla. Perhona oma haukisurffi

Sami Holappa, hauki.  “Metrin luokkaa”. 19.8.2020 Saarikosken yläpuolinen suvanto Könkämäeno. Punavalkea haukisuti. ”Samaa kaliiperia tuli toinenkin ihan vierestä. Könkikselle kyllä kannattee ottaa haukimailatkin mukaan, jos harjuksen onkiminen alkaa kyllästyttää. Jokihauet antavat hyviä matseja.”

Jari Moilanen, hauki n. 2 kg. 4.10. Hailuoto. Supertinseli. Pieni, nätti, mutta minun suurin haukeni vuonna 2020.

Pekka Komulainen, hauki, n 50 cm. Heinäkuun loppupuoli, Kesänkijärvi, Kolari, Pikkuprinssi koko 16, peruke 0,14. ”Aloitetaan viime kesän ainoahkolla tapauksella. Syöty kun ruodot on poistettu, sauvasekoittimella jauhettu ja kaurakermaan emulgoituna ja korppujauhossa paistettuna Haukuwallenbergina. Sain myös 60 cm hauen Mikolta ostetulla perholla ja haukivermeillä. Siitä ei ole kuvaa kun oli ostoperho ?

Vinkkaa kaverille:Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook